London Universitet Kollecinin tədqiqatçıları, Kembric Universiteti və London İmperial Kollecinin mütəxəssisləri ilə birlikdə ultra emal olunmuş qidaların (UPF) istehlakı ilə 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin artması arasında əlaqəni aşkar ediblər.
NOCOMMENT.az xəbər verir ki, elmi işin nəticələri The Lancet Regional Health-Europe jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda alimlər qidanın nə dərəcədə emal edildiyini və sağlamlığa təsirini araşdırıblar. Hazır yeməklər, qəlyanaltılar, şirniyyatlar və içkilərdən ibarət ultra emal olunmuş qidalara (UPF) xüsusi diqqət yetirildi. Onlar müəyyən ediblər ki, pəhrizdə UPF nisbətinin 10 faiz artırılması 2-ci tip diabetin inkişaf riskini 17 faiz artırıb.
Təhlil orta hesabla 11 il ərzində izlənilən səkkiz Avropa ölkəsindən 311 892 iştirakçının məlumatlarını əhatə etdi. Bu müddət ərzində 14236 nəfərdə 2-ci tip şəkərli diabet aşkarlanıb. Tədqiqat həmçinin aşkar edib ki, çox işlənmiş qidaları daha az işlənmiş qidalarla əvəz etmək xəstəlik riskini azaldır.
Sağlamlıq üçün xüsusilə təhlükəli olan qida qruplarına ləzzətli qəlyanaltılar, işlənmiş ətlər, hazır yeməklər, şəkərli və süni şirinləşdirilmiş içkilər daxildir. Təhlil göstərdi ki, diabetin inkişafına ən böyük töhfəni onlar verir. Bununla belə, çörək, peçenye və bitki mənşəli yemək əvəzediciləri yemək daha az risklə əlaqələndirildi.
Tədqiqat məhsulları emal dərəcəsinə görə dörd kateqoriyaya ayıran Nova təsnifat sisteminə əsaslanırdı. Bu, tədqiqatçılara müxtəlif UPF növlərinin sağlamlığa təsirlərini daha dəqiq qiymətləndirməyə və ən böyük risk yaradan alt qrupları müəyyən etməyə imkan verdi.
Tədqiqat müəllifləri belə nəticəyə gəliblər ki, ultra emal olunmuş qidaların istehlakını azaltmaq və onları daha az işlənmiş qidalarla əvəz etmək 2-ci tip diabetin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.