Alimlər ilk avropalı fermerlərin pəhrizini kəşf ediblərbackend

Alimlər ilk avropalı fermerlərin pəhrizini kəşf ediblər

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Almaniya və Belçikadan olan beynəlxalq alimlər qrupu Neolit ​​dövründə Avropanın ilk fermerlərinin nə yediyini öyrənib.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, tədqiqat “Journal of Archaeological Science: Reports” (JASR) elmi jurnalında dərc olunub.

Mütəxəssislər Skandinaviyanın cənubunda və Almaniyanın şimalında eramızdan əvvəl 4000-2800-cü illərdə mövcud olmuş “Huni Beaker” adlanan mədəniyyətə aid artefaktları tədqiq ediblər. Bu mədəniyyətə mənsub insanların həyat tərzi onilliklər ərzində tədqiqat obyekti olub, lakin köçkünlərin hansı bitki qida maddələrinə üstünlük verdiyi sirr olaraq qalır.

Komanda Baltik dənizinin cənub-qərb sahilində yerləşən Orta Neolit ​​(e.ə. 3270-2929) yaşayış məntəqəsi olan Oldenburq LA 77 kəndindən üyüdülmüş daşlar üzərində qorunan qədim mikrofosilləri təhlil edib.

Qazıntılar çoxlu evlərə, quyuya və çaxmaqdaşından hazırlanmış əşyalar, saxsı qab parçaları və taxıl üyütmək üçün daş dəyirman daşları kimi minlərlə fərdi tapıntıya dair sübutlar təqdim etdi.

Alimlər buğda və arpa ilə yanaşı, yabanı dənli bitkilərin, palamutların, nişastalı kök yumrularının və paxlalıların izlərini aşkar ediblər.

Oldenburg LA 77-də yuxarıdakı inqrediyentlərin zərif una çevrilməsi üçün biomarker dəlil tapıldı, bu, yastı daşlarda yastı çörəklərin mümkün bişirilməsini göstərir.

Bu nəticələr çörək istehsalına dair heç bir dəlil tapılmayan Almaniyanın Früdenlund sahəsində (e.ə. 3600-cü il) başqa Huni Beaker sahəsində aparılan qazıntılardan fərqlənir.

Tədqiqatın müəlliflərinin fikrincə, Avropanın ilk fermerləri yemək üçün oxşar taxılları seçsələr də, onları hazırlamaq üçün istifadə etdikləri üsullarla fərqlənirdilər.