Arıqladıqdan sonra kökəlməməyinizə kömək edəcək beş qaydabackend

Arıqladıqdan sonra kökəlməməyinizə kömək edəcək beş qayda

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Pəhrizin nəticələrini qorumaq, arıqlamaq prosesindən daha çətin bir işdir, yalnız həyat tərzində tam dəyişiklik bu məqsədə çatmağa kömək edəcək, SM-Clinic-in endokrinoloqu, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva deyir.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, bu barədə Tass.ru məlumat yayıb.

İlk növbədə, Mixalevaya görə, pəhrizi bitirdikdən sonra düzgün qidalanmağa davam etmək vacibdir. Əgər insan pəhrizə başlamazdan əvvəl əməl etdiyi pəhrizə qayıdırsa, istər-istəməz kökələcək.

Həkim ikinci qayda olaraq fiziki fəaliyyəti göstərmişdir. “Arıqlamaq prosesində həmişə yalnız yağ deyil, həm də əzələ kütləsi itkisi olur. İnsanın metabolizması əzələ kütləsindən asılıdır, ona görə də əzələ tonusunu saxlamaq onu artıq kaloriləri yandırmaq üçün kifayət edəcək səviyyədə saxlayacaq”, – deyə o izah edib.

Əldə edilmiş nəticələri saxlamaq üçün vitamin və mikroelementlərin çatışmazlığını dərhal müəyyən etmək və onu aradan qaldırmaq çox vacibdir, Mixaleva əlavə etdi. Onun sözlərinə görə, insan arıqlayanda tez-tez müxtəlif qida maddələrində çatışmazlıq yaranır. Müalicə olunmazsa, bu vəziyyət iştahanın artmasına və çəki artımına səbəb ola bilər.

Dietoloq arıqlamış insanlara ətraf mühitini dəyişməyə çalışmağı da tövsiyə edib.

Artıq çəki artımına səbəb olan bir sıra həyat və ətraf mühit faktorları var. Dostlarla restoranlara getmək, kafelərdə işgüzar nahar etmək, oturaq həyat tərzi sürmək, televizor qarşısında dincəlmək, kompüter arxasında yemək yemək, axşamlar həddindən artıq yemək və gün ərzində az yemək yemək qaçılmaz olaraq piylənmənin residivinə səbəb olacaq. 

Nəhayət, Mixaleva insanları yadda saxlamağa çağırıb ki, pəhriz bitdikdən sonra desertlər və digər yüksək kalorili dadlı yeməklər yemək olar. O, vurğuladı ki, özünüzü uzun müddət məhdudlaşdırsanız, sürüşmə və sadə karbohidratlar və ya fast food riski artır. “Sizə həzz gətirən az miqdarda yemək normal və olduqca məqbuldur və bu cür qidaların nəzarətli qəbulu parçalanma və həddindən artıq yeməkdən daha yaxşıdır” deyə dietoloq yekunlaşdırdı.

Əvvəllər sağlam qidalanma mütəxəssisləri arıqladıqda ən çox yayılmış səhvləri adlandırırdılar . Onlar yeməkdən imtina etməyi maddələr mübadiləsini ləngidən əsas səbəblərdən biri hesab edirlər.