“Bişmiş alma və şampinyonlar bu orqan üçün ən faydalı qidalar olmaqla yoğun bağırsağın sağlamlığına müsbət təsir göstərir”.
NOCOMMENT.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru ilə söhbətində həkim-diyetoloq Yelena Ustinova danışıb.
O qeyd edib ki, almaların bişirilməsi zamanı onların tərkibində pektin, iltihablı bağırsaqların sağlamlığını dəstəkləyən və onun peristaltikasını yaxşılaşdıran həll olunan lif artır:
“Pektin bədəndən zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qəbizliklə mübarizə aparmağa kömək edir. Bundan əlavə, bişmiş alma sorblaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir və dolayı yolla arıqlamağa kömək edə bilər”.
Şampinyonlar, öz növbəsində, mütəxəssisin dediyi kimi, mədə-bağırsaq traktından demək olar ki, sorulmayan və yoğun bağırsaqdan keçən göbələk lifini ehtiva edir:
“Göbələk lifi sorbent kimi fəaliyyət göstərir, zərərli maddələri udur və onları bədəndən çıxarır. Bundan əlavə, şampinyonlar praktiki olaraq heç bir kalori ehtiva etmir, bu da onları arıqlamaq üçün ideal məhsul edir. Bundan əlavə, göbələklərdə yağ və karbohidrat yoxdur”.
Onun sözlərinə görə, şampinyonlar həm də bağırsaq mikroflorasının tarazlığını qorumağa kömək edir, çünki lif bifidobakteriyalar və laktobakteriyalar üçün qida rolunu oynayır:
“Beləliklə, bu qidaları müntəzəm olaraq istehlak etmək təkcə bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdıra bilməz, həm də ümumi bədən sağlamlığını dəstəkləyə bilər”.\\Yeniavaz.com