Banan niyə tez qaralır və qaralmış bananı yemək olarmı?backend

Banan niyə tez qaralır və qaralmış bananı yemək olarmı?

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Banan həm dadlı meyvədir, həm də bir çox desertlərin əvəzolunmaz hissəsidir. Ancaq bir qədər çətin meyvədir, çünki qısa müddətdə istehlak edilmədikdə dərhal qaralmağa başlayır.

NOCOMMENT xəbər verir ki, bananın həyat dövrü rəngarəngdir. Bu dövr tünd yaşıl rənglə başlayır, ləzzətli sarıya çevrilir və daha sonra qəhvəyi rəngə çevrilir. Bəs, bananın qaralmasına səbəb nədir və onu bu şəkildə yemək olarmı?

Banan yetişmə prosesində “etilen” adlı hormon istehsal edir. Bu hormon sayəsində bananın rəngi yaşıldan sarıya dəyişir və daha şirin olur.

Ümumiyyətlə, meyvə yetişdikcə etilen istehsalının miqdarı azalır, banan üçün isə bunun əksi doğrudur.

Yetişmə prosesinin əvvəlində banan şirinləşə və sarıya çevrilsə də, sonda çoxlu etilen istehsal edərək artıq yetişir.

Yüksək miqdarda etilen bananlarda olan sarı piqmentlərin fermentativ qaralma adlanan prosesdə xarakterik qəhvəyi ləkələrə çevrilməsinə səbəb olur. Banan çürüyənə qədər etilen istehsal etməyə davam edir.

Xarici qabığı qəhvəyi ləkələrlə örtülmüş bananı yeməyin eybi yoxdur; sadəcə bananın yetişdiyini göstərir. Banan qaraldıqda qaralmış hissələri kəsib yemək olar.