Terapevt və nutritionist Elvira Fesenko demensiya və digər koqnitiv problemləri olan insanlar üçün ən yaxşı qidalanma sistemini adlandırıb.
NOCOMMENT.az xəbər verir ki, onun sözlərini Gazeta.Ru nəşri sitat gətirir.
Fesenko diqqəti demansda pəhrizin düzəldilməsi üçün dəqiq protokolların olmadığına yönəltdi. Bununla belə, onun fikrincə, qidalanmada hələ də müəyyən qaydalara riayət etmək lazımdır, çünki bu, koqnitiv pozğunluqların inkişafını ləngitməyə kömək edəcəkdir. Həkim hesab edir ki, Aralıq dənizi pəhrizi demanslı insanlar üçün optimal pəhrizdir. Fesenko izah etdi ki, bu qidalanma sisteminin menyusunun əsasını tərəvəzlər, göyərti, bitki yağı, balıq və bütün taxıl məhsulları təşkil edir ki, bu da idrak funksiyalarını qorumağa kömək edir.
O, həmçinin pəhrizə duzlu kələm və ya kəsmik süd əlavə etməyi məsləhət gördü. O deyir ki, fermentləşdirilmiş qidalar, yaxşı beyin funksiyası ilə sıx əlaqəli olan bağırsaq mikrobiotanızın sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həmçinin, demans riskini azaltmaq üçün həkim 60 yaşdan yuxarı insanları daha az duz və şəkər yeməyə, kifayət qədər protein istehlak etməyə, pis xolesterin, ferritin və B12 vitamini səviyyələrinə nəzarət etməyə çağırıb.
Daha əvvəl ümumi praktikant Zarema Ten demensiyanı beş il gecikdirməyin əlçatan yollarını adlandırdı. Onun sözlərinə görə, krossvordların həlli, sudoku və şahmat kimi oyunlar beynin neyrooplastikliyini stimullaşdırır ki, bu da demensiyanın qarşısını almaq üçün hər kəs üçün əlçatan bir üsuldur.