Duzun yeni təhlükəli xüsusiyyəti bəlli oldu – XƏBƏRDARLIQbackend

Duzun yeni təhlükəli xüsusiyyəti bəlli oldu – XƏBƏRDARLIQ

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Yale Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, həddindən artıq duzlu qidalar PRDM1-S zülalının aktivliyini artırır ki, bu da T-hüceyrələrinin funksiyasını poza və dağınıq skleroz və digər xəstəliklərlə bağlı immun tənzimləmənin pozulmasına səbəb ola bilər.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Science Translational Medicine” (STM) jurnalında dərc olunub .

Alimlər izah ediblər ki, romatoid artrit və lupus kimi otoimmün xəstəliklərin D vitamini və yağ turşusu çatışmazlığı kimi genetik və ətraf mühit faktorları səbəb olur. Yale Tibb Məktəbinin alimləri tərəfindən aparılan ilk araşdırmalar müəyyən edib ki, yüksək duz qəbulu dağınıq sklerozun inkişafına da kömək edir.

Yeni bir araşdırma, dağınıq sklerozlu xəstələrdə PRDM1-S adlı genin və eyni adlı zülalın aktivliyini artırdığını müəyyən edib. Alimlər müəyyən ediblər ki, PRDM1-S duza həssas ferment SGK-1-in ifadəsinin artmasına gətirib çıxarır ki, bu da tənzimləyici T hüceyrələrinin pozulması ilə nəticələnie. Çox duzlu yemək yeyərkən, normal olaraq immunitet reaksiyasını idarə edən T hüceyrələri otoimmün xəstəliklərin qarşısını almağı dayandırır.

Alimlərin fikrincə, tədqiqatın nəticələri belə patologiyaların aradan qaldırılması, yeni dərmanların yaradılması üçün əsas ola bilər. Çox güman ki, onların təsiri PRDM1-S-nin fəaliyyətini boğmaq olacaq.