Çoxları tərəfindən zərərsiz və dadlı yemək hesab edilən üzüm əslində dietoloqlar arasında ciddi müzakirə mövzusudur.
NOCOMMENT.az bildirir ki, SberZdorovye-dən qastroenteroloq Daria Utyumova xəbərdarlıq edir ki, bu şirəli giləmeyvə müəyyən qrup insanlar üçün təhlükəli ola bilər.
Üzüm cəlbediciliyinə baxmayaraq, xüsusilə xroniki xəstəlikləri olanlar üçün həmişə təhlükəsiz deyil. Əsas problem onların tərkibində sadə karbohidratların yüksək olmasıdır. Cəmi 100 qram üzümün tərkibində təxminən 16 qram şəkər var ki, bu da şəkər xəstələri və qaraciyər problemi olanlar üçün arzuolunmaz edir.
Ancaq şirinlik yeganə təhlükə deyil. Üzüm allergik reaksiyalara səbəb ola bilən askorbin turşusu ilə zəngindir. Bundan əlavə, bu giləmeyvə həddindən artıq istehlakı çəki artımına kömək edə bilər.
Daha əvvəl məlumat verildiyi kimi, mütəxəssislər üzüm istehlakının riskləri barədə xəbərdarlıq edirlər. Doctor Nearby xidmətinin qastroenteroloqu qeyd edir ki, yüksək şəkər konsentrasiyası, təxminən 100 qram üzümdə 16 qram qlükoza diabet xəstələri və sirozlu xəstələr üçün təhlükəlidir. Bundan əlavə, üzüm tərkibindəki C vitamini sayəsində güclü allergen ola bilər və xora xəstələri üçün zərərli olan mədə turşusu istehsalını stimullaşdırır. Bu xəbərdarlıqlar yalnız müəyyən qruplara aiddir; əksər insanlar üçün orta dərəcədə üzüm istehlakı təhlükəsiz və faydalı olaraq qalır.
Daha əvvəl bildirildiyi kimi, 24 iyul 2025-ci ildə SberHealth xidmətinin qastroenteroloqları yay zəhərlənmələri barədə məlumat verdilər və bunun ən çox yayılmış səbəbi kimi üzüm olduğunu bildirdilər. Onlar qeyd ediblər ki, bütün zəhərlənmə hallarının demək olar ki, üçdə biri bu giləmeyvə ilə bağlıdır. Doctor Nearby xidmətinin qastroenteroloqu daha əvvəl izah etmişdi ki, yüksək şəkər konsentrasiyası, 100 qram üzümdə təxminən 16 qram qlükoza üzümləri diabet xəstələri və sirozlu xəstələr üçün təhlükəli edir və yüksək miqdarda C vitamini allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.