Qarpız pəhrizi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər – Həkimbackend

Qarpız pəhrizi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər – Həkim

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

“Qarpız pəhrizi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər”.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, bu barədə iyulun 24-də Rusiyada Hemotest laboratoriyasının həkim eksperti Aleksandr Filev “gazeta.ru”ya bildirib.

Həkim izah edib ki, meyvədə çoxlu lif var. Beləliklə, bir qəlyanaltı üçün bu elementin gündəlik normasının üçdə birini əldə edə bilərsiniz. Belə bir pəhriz ilə çəki tez bir zamanda yox olur, lakin əlavə funt itkisi səbəbindən deyil, mayedən qurtulmaq səbəbindən. Eyni zamanda, kalium və kalsium su ilə yuyulur.

Həkim iddia edir ki, böyrək funksiyası zəif olan insanlar bütün günü yalnız qarpız yeməməlidirlər, çünki onların orqanizmi sadəcə olaraq artıq mayeni çıxara bilmir.

“Qarpızda kaliumun yüksək olması səbəbindən böyrək funksiyası pozulmuş insanda qanda elementin səviyyəsi çox yüksələ bilər, bu, zəiflik, barmaqların uclarında uyuşma, həmçinin ürək ritminin pozulmasına səbəb ola bilər. Həzm sistemi pozğunluğu olan insanlarda qarpızın həddindən artıq istehlakı ishala səbəb ola bilər, onlar da bu giləmeyvə ilə həddən artıq istifadə etməməlidirlər” – deyə Filev xəbərdarlıq edib.

Bundan əlavə, meyvənin yüksək glisemik indeksi olduğu üçün qarpızın istifadəsi diabetli insanlar üçün məhdudlaşdırılmalıdır.

Həkim vurğulayıb ki, qarpızın əsas komponenti sadə şəkərlərin həll edildiyi sudur. Giləmeyvə zülalda, yağda, natriumda, B12 vitamini, folatda olduqca aşağıdır, onsuz bədənin normal fəaliyyəti mümkün deyil.