Biologiya elmləri namizədi İrina Drujkova deyir ki, şirniyyatdan istifadə xərçəng xəstəliyinə tutulma riskinə birbaşa təsir etmir.
NOCOMMENT.az yazır ki , o, “Elm Kursu!” layihəsinin bir hissəsi olaraq şəkər və xərçəng arasındakı əlaqə haqqında həqiqəti ortaya qoydu.
Mütəxəssis qeyd edib ki, orqanizmə daxil olan demək olar ki, istənilən qida şəkər törəmələrinə parçalanır. Buna görə də, şirniyyatları birmənalı şəkildə zərərli adlandırmaq olmaz, bioloq hesab edir. Bununla belə, o, hələ də desertlərə həddən artıq aşiq olmağa ehtiyac olmadığını açıqlayıb.
Drujkova adlı başqa bir yanlış fikir, xərçəngin digər xəstələrdən və ya valideynlərdən yoluxa biləcəyi fikridir. Əslində, o deyir ki, xərçənglərin yalnız 5-10 faizi irsi gen mutasiyasının nəticəsidir;
Drujkova başqa bir xəstədən xərçəngə tutulma ehtimalının çox az olduğunu da vurğuladı. “Bu, nadir hallarda orqan transplantasiyası və ya qan köçürülməsi ilə mümkündür” dedi. Bundan əlavə, mütəxəssis vurğuladı ki, virus və bakteriyalar var, onlara yoluxma xərçəng riskini artırır.
Əvvəllər ginekoloq Tatyana İlyuxina xərçəngin müalicəsi ilə bağlı bir neçə mifi dağıtdı. Onun sözlərinə görə, oruc tutmaq və ətdən imtina etmək orqanizmin xəstəliklə mübarizəsinə kömək etmir.