“Soyuqdəymə zamanı orqanizm bütün resurslarını virus infeksiyası ilə mübarizəyə yönəldir, buna görə də onu ağır qidalarla yükləməmək vacibdir”.
NOCOMMENT.az-ın Gazeta.ru-ya istinadla məlumatına görə, bu barədə endokrinoloq, diyetoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva xəbərdarlıq edib.
O qeyd edib ki, qidanın həzmi çox enerji tələb edir, buna görə də sadə və asan həzm olunan məhsullar seçmək, fastfud, qəlyanaltılar, qazlı içkilər, eləcə də yağlı və qızardılmış qidalardan çəkinmək lazımdır.
“İştaha olmadıqda toksinlərin çıxarılmasını sürətləndirmək üçün su rejimini qorumaq vacibdir. Əgər yemək istəmirsinizsə, giləmeyvə şirələri və ya bal ilə süd kimi sadə karbohidratlardan enerji almaq olar, bu, gücü bərpa etməyə və susuzlaşmanın qarşısını almağa kömək edəcək”, – deyə həkim bildirib.
O, həmçinin qırmızı əti, çörək-bulka məmulatlarını və şirniyyatı rasiondan çıxarmağı tövsiyə edib.
Həkimin sözlərinə görə, ən uyğun yeməklər yağsız bulyonda (toyuq və ya balıq) hazırlanmış şorbalar, bişmiş tərəvəzlər, yarma, bişmiş toyuq əti, yağsız balıq, həmçinin az miqdarda meyvə (daha yaxşı bişmiş), kəsmik yeməkləri və turş süd məhsulları olacaq.
Eyni zamanda, o qeyd edib ki, liflərlə zəngin olan təzə tərəvəz və meyvələr ağırlıq hissi yarada bilər, buna görə də onları bərpa dövrünə saxlamaq daha yaxşıdır.
“Xəstəlik zamanı qida sadə, faydalı və asan həzm edilən olmalı, zülallar, karbohidratlar və az miqdarda faydalı yağlar ehtiva etməlidir. Qaynatma, bişirmə, buğlama və buxarda bişirmə kimi hazırlama üsulları üstünlük təşkil edir. Qida nə qədər yumşaq və homogen olarsa, bir o qədər asan həzm olunacaq. Bulyonlar, şorbalar, sıyıqlar və yaxşı bişmiş ət xəstəliyin ilk günlərində ən yaxşı seçimdir. Vəziyyət yaxşılaşdıqca tədricən normal qidalanmaya qayıtmaq olar”, – deyə mütəxəssis əlavə edib.