Hər kəsin sevərək yediyi qırmızı, qara və ağ tut ləzzətli olması ilə yanaşı insan sağlamlığına inanılmaz faydaları var.
NOCOMMENT.az -ın məlumatına görə mütəxəssislər hər gün bir stəkan tut yeməyin faydalarını açıqlayıblar.
Xərçəngdən qoruyur
Tərkibində olan A və C vitaminləri və antioksidantlar xərçəng hüceyrələrinin inkişaf riskini azaldır.
İmmuntet sisteminə təsiri
Kiçik amma faydaları böyük olan bu meyvədən hər gün bir porsiya yesəniz, C vitamini ehtiyacınızı ödəyərək immuntet sisteminizi gücləndirə bilərsiz.
Qan azlığına faydası
Dəmirlə zəngin olan tut qırmızı qan hüceyrələrinin inkişafına və metobolizmanın sürətlənməsinə kömək edir. Tərkibində olan resveratrol isə qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edir.
Həzm sisteminə təsiri
Hər gün bir porsiya tut yeyərək lif ehtiyacıınızı ödəyə bilərsiniz. Qəbul etdiyiniz lif sayəsində isə həzm sistemində olan problemlərdən və xolestroldan azad olmaq mümkündür.
Göz sağlamlığını qoruyur
Tutun tərkibində olan maddələr gözün retinasında meydana çıxa biləcək problemlərdən və katarakt kimi xəstəlikdən qoruyur.
İnfeksiyalarla mübarizə aparır
Araşdırmalara görə bu meyvənin yarpaqları belə xroniki xəstəliklərdən və infeksiyalardan qoruyur və ağrıların azalmasına kömək edir. Ancaq təzyiq problemi olanlar və davamlı dərman istifadə edənlər istifadədən əvvəl həkim məsləhətinə müraciət etməlidir.
Sümüklərə və tez yaşlanmaya faydası
Kalsium, dəmir, fosfor və maqnezium ilə zəngin olan tut sümüklərin inkişafına kömək edir. Yaş artıqca güclü sümüklərə sahib olmaq istəyirsinizsə mövsümündə bol-bol tut yeməyiniz məsləhət görülür. Həmçinin dəridə ləkə və qırışıqlığı azaldan, saçları qoruyan bu meyvə A vitamini sayəsində dərinizi qidalandır və tez yaşlanmanın qarşısını alır.
Qeyd edək ki, diabet xəstələri tut yeyərkən qoz, badam və ya süd, qatıq kimi proteyinlərə yanında yer ayırsalar daha yaxşı olar. Beləliklə qan şəkərinizin anidən yüksəlməsinin qarşısını ala bilərsiniz.