Dietoloq Polina Juravleva ruslar üçün hər bir insanın pəhrizində qocalmanı sürətləndirən bir neçə qidanı sadaladı.
NOCOMMENT.az xəbər verir ki, bu sözləri sözləri İctimai Xəbər Xidməti sitat gətirir.
Juravleva qeyd edib ki, vaxtından əvvəl qocalmanın əsas təxribatçıları şəkər, trans yağlar və spirtdir. “Pəhrizinizdən xaric edilməli olan bu murdar üçlüyü xatırlayın: şirniyyatlar, yağlı qidalar, zərif qidalar. Bədənin tarazlığını pozan sərbəst radikalları qidalandırır. Qocalığı yaxınlaşdırırlar”, – deyə o bildirib.
Dietoloq izah etdi ki, şirin qidalardan sui-istifadə etdikdə bədəndəki təbii kollagen “şəkərləşir” və bu da dərinin elastikliyini itirməsinə səbəb olur. Eyni zamanda o xatırladıb ki, şəkər təkcə bişmiş məmulatlarda və şirniyyatlarda deyil, souslarda və yoqurtlarda da olur.
Zhuravlevaya görə trans yağlar dərinin oksigen çatışmazlığından əziyyət çəkməsinə, hüceyrələrin oksidləşməsinə və qırışların yaranmasına səbəb olur. Onlar həmçinin qanın özlülüyünü çox artırır və bununla da “sadəcə gəncliyi məhv edirlər”. Trans yağlar yalnız fast foodda deyil, qənnadı məmulatlarında və şirniyyatlarda da böyük miqdarda olur.
Dietoloq beyindəki neyronları məhv edən, eyni zamanda dərini mat və cansız edən gəncliyin üçüncü düşməni kimi spirti adlandırıb. Mütəxəssis müntəzəm olaraq spirtli içki qəbul etdikdə insanlar öz yaşlarından 30 yaş böyük görünürlər.
Bundan əvvəl endokrinoloq və dietoloq Oksana Mixaleva qocalmağa səbəb olan pəhriz haqqında xəbərdarlıq etmişdi . Onun sözlərinə görə, yaşlanmaya oksidləşdirici stress deyilən, xroniki aşağı dərəcəli iltihab, həmçinin orqanizmdə inkişaf etmiş qlikasiya məhsullarının əmələ gəlməsi və onların qanda artıq miqdarı səbəb olur. Onun sözlərinə görə, bu üç qocalma mexanizmini sürətləndirə bilən qidalar tez-tez Qərb pəhrizinə daxil edilir.