Duzlu qidalara həvəs yaradan hansı xəstəliklərdir?backend

Duzlu qidalara həvəs yaradan hansı xəstəliklərdir?

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Duzlu qidalara daimi istək çox vaxt bu cür qidaların adi istehlakı ilə əlaqələndirilir, lakin bu, sağlamlıq problemini də göstərə bilər.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, bunu Lenta.ru-ya müsahibəsində Dövlət Təhsil Universitetinin daxili xəstəliklər kafedrasının professoru Stanislav İonov izah edib.

Həkim qeyd edib ki, duz mərkəzi sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün vacibdir, lakin artıq duz böyrək və öd daşı kimi metabolik pozğunluqlara, həmçinin şəkərli diabetə səbəb ola bilər. Duz istehlakının artması sadəcə bir vərdişdirsə, onu dəyişdirmək adətən çətin deyil, lakin duzlu qidalara daimi həvəs su-elektrolit balanssızlığını göstərə bilər.

“Orqanizmin daxili mühitinin normal pH-ı 7,2-7,4-dür. Turşu-qələvi balansı qələvi tərəfə keçdikdə duza ehtiyac artır. Duzlu qidalara ehtiras da endokrin pozğunluqların və ya qanda natrium xlorid (NaCl) çatışmazlığının əlaməti ola bilər. Natrium çatışmazlığı mərkəzi sinir sisteminin zədələnməsinə, refleksin azalmasına səbəb ola bilər. letarji, apatiya və daimi yuxululuq”, – İonov xəbərdarlıq etdi.

Ekspert əlavə edib ki, bu patologiyalar çox vaxt irsi xarakter daşıyır. Onların mövcudluğu normadan pH sapması ilə göstərilə bilər, buna görə də belə hallarda bir endokrinoloq tərəfindən müayinədən keçmək tövsiyə olunur, Lenta.ru mənbəsi belə nəticəyə gəldi.

Qastroenteroloq Olqa Pomoinetskaya daha əvvəl bildirmişdi ki, yulaf sevənlər bir neçə məsləhətə əməl etməklə maksimum fayda əldə edə bilərlər. O, insanları yalnız uzun müddət bişmiş yulaf ezmesi seçməyə çağırıb.