Qrip və ya Covid olanların sayı artmağa başlayıb. Necə qorunaq?backend

Qrip və ya Covid olanların sayı artmağa başlayıb. Necə qorunaq?

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Ətrafımızda qrip və ya Covid olan insanların sayı artmağa başlayıb. Bəs xəstələnəndə nə yeyib içməli?

NOCOMMENT araşdırmanı təqdim edir.

Qış mövsümündə Covid, qrip və soyuqdəymə kimi xəstəliklərə daha çox rast gəlinir. Bu cür xəstəliklər adətən bədəndə yüksək hərarət, boğazda ağrı, şüurun bulanması, baş və oynaq ağrıları, burun tutulması kimi simptomlarla özünü göstərir. Xəstə olduğunuz zaman yemək bişirmək üçün çox iştahınız və enerjiniz olmaya bilər. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı orqanizmin immunitetini yüksək saxlamaq üçün düzgün qidalanmanın vacibliyini vurğulayırlar.

ABŞ-ın tanınmış tibb bacısı, mütəxəssisi və akademiki Colleen Tewksbury deyir: “Soyuqdəymə iştahınızı azalda bilər, lakin orqanizminizin işləməsi və infeksiyaya qarşı mübarizəsi üçün hələ də kalori və qida maddələrinə ehtiyacı var”. ABŞ-dakı Klivlend Klinikasının dietoloqu Beth Czerwony deyir: “İmmuniteti gücləndirməyə çalışarkən qida həqiqətən dərman ola bilər”.

Şorba orqanizm üçün xeyirdir

Şorba xəstə olanda mütəxəssislərin tövsiyə etdiyi qidalardan biridir. Şorba bədəni isti saxlamaqla yanaşı, bədənə rahatlıq hissi də verir. Toyuq şorbası soyuqdəymə və qripin səbəb olduğu bədəndə iltihabı azaltmağa kömək edə bilər. Həm də yaxşı bir protein mənbəyi olan toyuq şorbası bədəninizin güclü olmasına kömək edir. Bir araşdırma, şorbanın boğaz və sinusları təsir edən yuxarı tənəffüs yolu infeksiyalarının simptomlarının şiddətini azalda biləcəyini tapdı.

Şorba xüsusilə tərkibindəki natriumun antiinflamatuar xüsusiyyətlərinə görə boğaz ağrılarını aradan qaldırmağa kömək edir. Şorbalar da sizi nəmləndirir. Soğan, kələm, brokoli və digər yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri şorbaya əlavə etmək onun qida tərkibini artırır. Mütəxəssislər şorbaya əlavə edilən şirin kartof, balqabaq və kökdə iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik beta-karotinlə zəngin olduğunu bildirirlər.

Bal öskürəyə xeyirlidir

Çoxsaylı araşdırmalar balın uşaqlarda gecə öskürəyinin tezliyini və şiddətini azalda biləcəyini, bəzi hallarda reseptsiz öskürək siroplarından daha yaxşı olduğunu müəyyən etdi. 2020-ci ildə nəşr olunan bir araşdırma, balın faydalarının digər yaş qruplarına da şamil oluna biləcəyini göstərir. Balın öskürəyi yatırmağa necə kömək etdiyi bəlli deyil, lakin tədqiqatçılar balın iltihab əleyhinə və mikrob əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğunu irəli sürüblər.

Lakin mütəxəssislər 12 aydan kiçik körpələrə bal verməyi məsləhət görmürlər. Çünki balın tərkibində körpələrdə tənəffüs problemlərinə səbəb olan “körpə botulizmi” adlı ciddi vəziyyətə səbəb ola biləcək bir növ bakteriya ola bilər. Amerika Pediatriya Akademiyası 1 yaşdan yuxarı uşaqlara yarım çay qaşığı bal verməyi tövsiyə edir.

Çay içmək də faydalıdır

Xəstəlik zamanı susuz qalmamaq da çox vacibdir. Çox tərləyirsinizsə və ya başgicəllənmə hiss edirsinizsə, adətən içdiyinizdən daha çox mayeyə ehtiyacınız olacaq. Mütəxəssislər bitki çayının istehlakını susuzluğa qarşı şirə və soda kimi yüksək zərif şəkərli içkilərə yaxşı alternativ kimi göstərirlər. İsti çay da burun tıkanıklığını aradan qaldırmağa və boğaz ağrısını sakitləşdirməyə kömək edə bilər.

C vitaminli meyvələr

Portağal, alma və qreypfrut sümükləri, əzələləri və qan damarlarını dəstəkləyən və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edən C vitamini ilə zəngin meyvələr arasındadır. Bu meyvələrin tərkibində yüksək miqdarda su olduğu üçün susuzluğun qarşısını alır. C vitamininin soyuqdəymə müddətini qısaltmağa kömək edə biləcəyinə dair bəzi sübutlar da var. Ancaq mədə probleminiz varsa, həkimlər portağal və ya qreypfrut istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Çünki sitrus meyvələrinin yüksək turşu tərkibi mədə simptomlarını pisləşdirə bilər.

Turşu kələm, qatıq, kefir və kombucha kimi fermentləşdirilmiş qidalarda həzmi yaxşılaşdıran və mikroblarla mübarizə aparan bakteriyalar var. “Bu, həzm sisteminizdə mürəkkəb qidaları parçalamağa kömək edir və immunitet sistemi və bağırsaq üçün faydalıdır” dedi dietoloq Brittany Michels fermentləşdirilmiş qidalar haqqında.