Ürək üçün ən zərərli qidalarbackend

Ürək üçün ən zərərli qidalar

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

SM-Clinic kardioloqu Anastasiya Malay bildirib ki, sağlam həyat tərzi və balanslaşdırılmış pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasının əsasını təşkil edir.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, o, Lenta.ru üçün ürəyə ən zərərli qidaların da adını çəkib.

Malay, həddindən artıq duzun bu orqanın sağlamlığı üçün təhlükəli ola biləcəyini vurğuladı. “Duz nisbətən sağlam qidadır. Az miqdarda lazımdır, lakin həddindən artıq mayenin tutulmasına, yüksək qan təzyiqinə və şişkinliyə səbəb olur. Yadda saxlamaq lazımdır ki, istehlak etdiyimiz duzun təxminən 80 faizi duz çalkalayıcıdan deyil, işlənmiş qidalardan gəlir: çörək, kolbasa, souslar, konservlər, hazır yeməklər, hətta hazır yeməklər, müharibə.”

Kardioloqun fikrincə, şəkər ürək və damar sağlamlığı üçün heç də az təhlükəli deyil. O, təkcə desertlərdə deyil, həm də zahirən təhlükəsiz görünən bir çox qidalarda tapılır: süd kokteylləri, taxıllar və meyvə yoqurtları. Həddindən artıq şəkər istehlakı maddələr mübadiləsini pozur, piylənməyə səbəb olur, tiamin çatışmazlığına səbəb olduğu üçün ürək əzələsini zəiflədir.

Malay həmçinin kolbasa, sosiska və rahat yeməklər kimi işlənmiş ət məhsullarını istehlak edərkən diqqətli olmağa çağırıb. Onların tərkibində konservantlar, ləzzət artırıcılar və stabilizatorlar var ki, onlar müntəzəm istehlak edildikdə ürək-damar sisteminə zərər verə bilər.

Həkim əlavə edib ki, trans yağlar ürək sağlamlığına zərərlidir. Malay izah etdi ki, onlar marqarin, yayılma, fast food, qənnadı məmulatları və müxtəlif qəlyanaltılarda olur.

Əvvəllər kardioloq Li Yan ürək sağlamlığını necə yaxşılaşdıracağını müzakirə etdi. Qan şəkərinin səviyyəsini mütəmadi olaraq izləməyi tövsiyə etdi.