Virus qlobal şokolad istehsalını təhdid edirbackend

Virus qlobal şokolad istehsalını təhdid edir

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Arlinqtondakı Texas Universitetinin amerikalı alimləri Afrikada kakao ağaclarına təsir edən virus epidemiyası səbəbindən qlobal şokolad istehsalına ciddi təhlükə olduğunu açıqlayıblar.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, tədqiqat PLOS One elmi jurnalında dərc olunub.

Dünyadakı bütün şokoladın təxminən 50%-i Qərbi Afrikanın Kot-d’İvuar və Qana ölkələrində kakaodan hazırlanır. Qanada kakao şişmiş tumurcuqları virusu xəstəliyi (CSSVD) epidemiyası əkin sahələrini vurdu. Xəstəlik ağacların yarpaqlarını, qönçələrini və çiçəklərini yeyən xırda böcəklər tərəfindən yayılır.

Epidemiya səbəbindən Qanalı kakao fermerləri məhsullarının 15-50%-ni itirirlər.

Alimlər deyirlər ki, pestisidlər mealybuglara qarşı təsirsizdir və fermerləri yoluxmuş bitkiləri kəsməyə məcbur edir. Bütün səylərə baxmayaraq, Qana son illərdə 254 milyondan çox kakao ağacını itirib.

Tədqiqatçılar peyvənd edilməmiş ağacları xəstəlikdən qoruyacaq və virusun yayılmasını dayandıracaq peyvənd edilmiş ağacların əkilməsi maneələrinə əsaslanan plantasiyaların mühafizəsi metodu hazırlayıblar.